Wat buiten zijn doet

Mijn telefoon gaat. Ik ben in het bos.
‘Ben je de hond aan ‘t uitlaten?’
Glibberen door de blubber is het vandaag.
‘Nee, ik ben mezelf aan ‘t uitlaten.’

Buiten zijn
Buiten zijn doet iets met me. Ik word er ergens diep van binnen rustig van. Vandaag ben ik niet zo vrolijk als ik dacht. Het regent en waait. Het lijkt op binnen. Buiten kan ik makkelijker hebben hoe ‘t binnen is. Wandelend langs de Kromme Rijn wordt mijn blik rustiger en ruimer. Mijn lijf voelt vandaag wat vermoeid. Bij iedere stap die ik zet, resoneert de veerkracht in mijn tred.

Ruim 10 jaar geleden nam ik mijn klanten mee naar het bos, omdat ik het zelf zo fijn vind om buiten te zijn. Het leek me goed om ze uit hun kantoor te halen. Het was voor mij vanzelfsprekend dat buiten zijn goed doet. Dat is het niet voor iedereen, heb ik ontdekt. Regelmatig vertellen klanten me na een wandeling verrast hoe lekker het was buiten. Ze nemen zich voor vaker de natuur in te gaan.

Onderzoek
Wat is het effect van buiten zijn bij wandelcoaching? Die vraag stelde Agnes van de Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving zich. Wat denk je?

‘Natuur heeft meerwaarde,’ zegt 90% van de deelnemers. De meerwaarde die ervaren wordt, zit met name in rust en ontspanning die natuur geeft, het gevoel van vrijheid en ruimtelijkheid, de buitenlucht die goed doet en dat het makkelijker praat in een natuurlijke omgeving (Van den Berg, 2014). Pure winst als je ‘t mij vraagt.

‘Contact met de natuur, of die nu ongerept is of keurig aangeharkt, doet onze gestreste hersenen goed,’ kopt het tijdschrift National Geographic (januari 2016). Je kunt de onderzoeken lezen. Je kunt ook gewoon naar buiten gaan en ‘t zelf ervaren.

Toen ik vertrok regende ‘t en nu is het bijna droog. Het verandert. Alles verandert… dat vind ik zo mooi aan buiten zijn.

(twee dagen later vind ik sneeuwklokjes!)

Terug