Jouw Poolster als kompas

Vroeger waren de zon en de sterren hét kompas om de weg te vinden. Er is één ster die zich precies boven de Noordpool van de aarde bevindt, de Poolster. Deze heldere ster is elke nacht zichtbaar en geeft nauwkeurig aan waar het noorden is. Ik wandel met Michel. Hij rent op zijn werk. Dat kan hij goed. Zijn collega’s zijn heel blij met hem. Michel is niet zo blij. ‘Het is alsof ik alleen maar werk. Is dit het nou?’

Jouw Poolster

‘Wat is jouw Poolster?’ vraag ik Michel. ‘Wat is voor jou écht van waarde? Wat wil je leven?’ Het antwoord komt bij mij direct. Ook nu ik dit schrijf. Ik voel het antwoord meteen. Dat is niet zo gek, want ik stel mezelf (en anderen) de vraag met enige regelmaat. Michel heeft meer tijd nodig. Jezelf af en toe de vraag stellen is trouwens belangrijker dan het antwoord.

Kompas

Zoals de Poolster aan de hemel, kun je ook jouw Poolster als kompas gebruiken. Het kan je helpen bij het maken van beslissingen of bij lastige kwesties. Als je je zorgen maakt of door de bomen het bos niet meer ziet. Of als je wel doelgericht bezig bent, maar je van binnen leeg voelt, zoals Michel. De Poolster helpt om prioriteiten te stellen. In wandelingen met klanten zie ik dat weten (of eigenlijk jezelf weer herinneren aan) wat jij belangrijk vindt in je leven ervoor zorgt dat heel veel gedoe wegvalt. Dat ruimt lekker op. De Poolster geeft richting, betekenis en rijkdom. Stel je eens voor, van welke ‘problemen, gedoe, dingen’ blijf je verschoond als je navigeert op basis van jouw Poolster? Welk plezier geeft het jou en anderen als je helder hebt wat jij wilt leven?

Michel werd ziek. Kwetsbaar. Een vriend hielp. Samen terugblikkend maakte deze ervaringen heel duidelijk wat belangrijk voor hem is. Zijn Poolster geeft zijn leven rijkdom en betekenis. Zijn collega’s zijn nog steeds blij met hem, Michel is zelf ook tevreden.

Wat is jouw Poolster?

Als je wilt, kun je zelf de oefening doen.

  • Vind een moment en een plek die betekenisvol voor je is. Misschien tijdens een wandeling, een mooie plek in de natuur of thuis rustig met een kopje koffie?
  • Vraag dan, hardop of zonder woorden: Wat is mijn Poolster? Of op andere manieren: Wat is belangrijk voor mij? Wat wil ik leven? Wat laat ik mijn levensloop bepalen? Je kunt de vraag ook bij je houden gedurende de dag.
  • Het antwoord kan zacht zijn. Het kan zonder woorden komen. Een diep weten, een beeld, een sensatie in je lichaam of een herinnering.

Als je de Poolster aan de hemel wilt vinden, ga dan eerst op zoek naar de Grote Beer. Dit sterrenbeeld wordt ook wel het steelpannetje genoemd, vanwege zijn vorm. De twee sterren die de zijkant van de pan markeren, kun je als richtingaanwijzer gebruiken. Verleng de afstand tussen deze twee sterren ongeveer 5 keer en je komt bij de Poolster uit.