Frisse blik op vriendelijkheid

Regelmatig kan ons het gevoel bekruipen dat we niet goed genoeg zijn. We voelen ons onzeker, minder en bekritiseren onszelf. Daar kunnen we het onszelf soms knap lastig mee maken.

Misschien herken je iets in een van de volgende situaties:

  • Je bent een professional die door kritisch te zijn naar zichzelf het ver heeft geschopt, maar behalve dat zelfkritiek je ver heeft gebracht zie je ook dat het je enorm veel energie kost en belemmert. Bijvoorbeeld om van je werk te genieten en voldoening te ervaren over wat je doet en bereikt hebt. Of om keuzes te maken.

  • Er staat een radio aan in je hoofd met voortdurend beoordelend commentaar. Dat ben je eigenlijk volkomen normaal gaan vinden.

  • Je stelt regelmatig dingen uit. Maar ergens knaagt het..

Met een kritische houding is niets mis, maar als je er zelf last van hebt, is dat eigenlijk heel jammer en onproductief. Vaak doen we er nog een schepje zelfkritiek bovenop om te kunnen voldoen aan een positief zelfbeeld. Een andere manier om om te gaan met zelfkritiek, stress en pijn is het ontwikkelen van een zorgzame en vriendelijke houding.

Vriendelijk zijn voor jezelf betekent dat je net zo bemoedigend en mild kunt zijn voor jezelf als voor een vriend. Het gaat over niet oordelen naar jezelf, maar gewoon laten zijn wat er is. Met een liefdevolle blik. Die vriendelijkheid kun je trainen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat door training bepaalde delen in je hersenen veel actiever worden, waardoor je makkelijker met ups en downs kunt omgaan.

In onze westerse maatschappij is zelfkritiek een manier om je te motiveren. Vriendelijk zijn voor jezelf roept associaties op als zelfmedelijden, zelfgenoegzaamheid en gebrek aan daadkracht. Vriendelijkheid is dan wennen.
Mijn ervaring is dat om werkelijk te doen wat je graag wilt vooral een flinke dosis vriendelijkheid en humor behulpzaam is. Uit je vertrouwde comfortzone stappen en nieuwe dingen uitproberen is vaak al spannend. Wat vriendelijkheid, mildheid en humor geven moed en kracht om te leren en te groeien.

Vriendelijkheid tapt uit een ander vaatje. Wat mij betreft een duurzamer, creatiever en rijker vaatje. Probeer ‘t maar eens…

Terug