Een frisse blik bij stress en vermoeidheid


‘Ik laad elke dag de batterij van mijn iPhone op.
Alleen die van mezelf wil ik wel eens vergeten.’

(Oprah Winfrey)

Ik ben blij dat Oprah dat ook heeft…

Onze accu

Ik wandel steeds vaker met mensen met stress en vermoeidheidsklachten. Ze hebben last van slecht slapen, een onrustig gevoel, moe, minder kunnen genieten, geen zin hebben in dingen waar ze eerder wel blij van werden en vooral… ze kennen zichzelf zo niet. Heel vervelend.

Dat vermoeidheidsklachten iets zijn van deze tijd hoef ik je niet te vertellen; 1 op de 7 werkende Nederlanders heeft last van burn-outklachten als oververmoeidheid en emotionele uitputting. Het gaat me aan het hart. In een notendop een uitleg over het lichaam én wat je kunt doen.

Vermoeidheid en wilskracht

Ons lichaam zit prachtig in elkaar. Bij stress gaat ons hart harder kloppen, onze ademhaling gaat omhoog, adrenaline neemt toe – allemaal om bij dreigend ‘gevaar’ te vechten of te vluchten. Prima geregeld.

Het stresssysteem springt ook aan wanneer we ons met wilskracht over vermoeidheid en tegenzin heen zetten. Dat herken je vast: nog even dit afmaken, terwijl je lichaam aangeeft dat het tijd is om af te nokken. Wanneer dit te vaak gebeurt zonder voldoende oplaadmomenten tussendoor put de stressfysiologie het lichaam uit (het wordt een soort marathon). Ons ingenieuze lijf dat toegerust is om met stress om te gaan, wordt dan kwetsbaar.

Wat kun je doen?

Mijn telefoon waarschuwt als de batterij nog 30% vol is. De mijne maakt zelfs een geluidje. Wat zou het fantastisch zijn als er in mij ook alarmbellen zouden afgaan. Let maar op. Die gaan af.

Stap 1: Stop Wat je als eerste kunt doen is af en toe stoppen met waar je mee bezig bent. Even uit het raam staren en voelen hoe het met je is.

Dat is makkelijker opgeschreven dan gedaan, want vaak willen we helemaal niet stoppen. We zijn ergens mee bezig en die klus moet geklaard worden. Dat is op dat moment veel belangrijker. We zetten er liever een tandje bij in plaats van pauzeren. Stoppen lijkt geen optie. Sterker nog, op dat moment is het totaal geen optie! Een volstrekt idioot idee. Daarin ben je niet de enige. Dat heb ik ook. Oprah vermoed ik ook. Heel menselijk dus. Tegelijkertijd, weet dat de combinatie van wilskracht en vermoeidheid je lichaam kan uitputten.

Stap 2: Voel hoe het is Goh, mijn hoofd voelt wattig. Mijn rechterschouder is gespannen. Ik voel druk om die hele waslijst vandaag af te maken.

Stap 3: Wat zou je kunnen helpen? Dat is voor ieder anders. Ik zet graag een raam open voor wat frisse lucht en ga even bewegen. De laatste tijd schiet ik vanzelf in de lach wanneer ik ontdek dat ik als een sjeeskees aan het werk ben. Werkt ook ontspannend. In de ochtend is mijn beproefde recept een lekker kopje koffie zetten en er met volle teugen van genieten. Daarna is me vaak een stuk duidelijker wat prioriteit verdient. Experimenteer en kijk wat voor jou werkt. Het kunnen mooie rituelen worden.

Echt heel moe? Dan is het beste medicijn vaak heel eenvoudig: veel slapen. Zoals Oprah zegt, aan de oplader!

Als je er niet uit komt, neem contact met me op, dan help ik je graag.

Terug