Doe wat bij je past, zo draag je bij

Ken je dat gevoel? Dat je net iets anders moet zijn dan je bent? Een onbestemd gevoel dat je zo niet in orde bent. Iets aan jou moet anders. Het is een heel menselijk verschijnsel. Ik zie direct Kikker voor me uit het kinderboek van Max Velthuijs* waarin Kikker graag wil kunnen vliegen, omdat Eend dat ook kan.

Kikker doet zijn uiterste best, maar stort naar beneden in de rivier. ‘Jullie zijn veel knapper dan ik. Ik kan niks. Ik ben alleen maar een doodgewone groene kikker, snikte Kikker.’*

Iets anders proberen te worden dan je bent, kan juist stress veroorzaken. Lieke staat voor 200% voor de missie van de organisatie, maar ervaart de uitvoering van haar werk inmiddels als saai. Ze wil verder bouwen. Gedurende het wandelcoachtraject heeft ze meer uitdagende taken in haar werk naar zich toe getrokken. Maar tot haar teleurstelling, in de praktijk krijgt ze er geen energie van.

Kikker is Kikker
De leidinggevende van Lieke stuurt een vacature door waar Lieke wél blij van wordt. Deze baan is op haar lijf geschreven. We kijken elkaar verheugd aan. In haar ogen zie ik ongeloof.
Stamelend zegt ze: ‘Mag ik… zo’n baan gewoon doen?’
Zonder je in allerlei bochten te wringen en gewoon te doen waar jij goed in bent en waar je blij van wordt?
Lieke: ‘Ja…’

Kikker liep naar de waterkant en keek in het water. ‘Dat ben ik dan, dacht hij. Een kikker met een gestreepte zwembroek. Ineens voelde hij zich heel gelukkig en blij. Haas heeft gelijk, dacht hij. Ik bof dat ik een kikker ben! Ik wil nooit anders zijn! En van plezier maakte hij een enorme sprong, zoals alleen een kikker dat kan. Het was net alsof hij vloog.’*

Doen wat je echt belangrijk vindt
Doen wat bij je past geeft een gevoel van vrijheid. Je wordt helder en onafhankelijker. Je durft authentieke keuzes te maken. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor anderen. Zo kun je met jouw kwaliteiten een bijdrage leveren aan wat je echt belangrijk vindt. Is dat niet het beste wat je in huis hebt? Is dat niet wat de wereld nu nodig heeft met alle uitdagingen waar we voor staan?

Ik daag je uit. Wat zou jij willen doen wat je echt belangrijk vindt? Waar verlang je naar in jouw werk, in de organisatie waar je werkt, in je privéleven? Welk verschil zou jij willen maken?

Duurzame keuzes
Misschien valt het antwoord je direct te binnen. Misschien ook niet. De natuur kan je een handje helpen. Wist je dat je in de natuur duurzamere keuzes maakt? Onderzoekers ontdekten dat de natuur je gedachten richt op intrinsieke thema’s als vriendschap, familie en op wat je betekent voor anderen.** Ook lijkt de toekomst dichterbij na een wandeling in de natuur, waardoor je meer rekening houdt met die toekomst.***

Een wandeling in de natuur zou je dus kunnen helpen. Als je er niet uit komt, dan kun je bij mij terecht. En als je weet dat je goed zit, veel plezier en succes in je werk!

Terug

* Max Velthuijs, Kikker is Kikker, 1996
**Weinstein, N., Przybylski, A. K. & Ryan, R. M. Can Nature Make Us More Caring? Effects of Immersion in Nature on Intrinsic Aspirations and Generosity. Personality and Social Psychology Bulletin 35, 1315–1329 (2009) in IVN factsheet ‘Wat natuur voor je doet’ 2020.
***Wal, A. J. van der, H. M. Schade, L. Krabbendam, en M. van Vugt. ‘Do Natural Landscapes Reduce Future Discounting in Humans?’ Proceedings of the Royal Society of London. Series B, Biological Sciences 280, nr. 1773 (2013) in IVN factsheet ‘Wat natuur voor je doet’ 2020.