De kracht van één minuut

Ruben is opnieuw vader geworden. Hij komt bij me met stress- en vermoeidheidsklachten én met de wens te voorkomen dat hij onderuit gaat. De gebroken nachten eisen hun tol. Al wandelend ontdekken we dat de stress van het werk komt. Ik raad hem aan rust te nemen waar het kan, zodat zijn lichaam kan herstellen. Hoe doe je dat met een pasgeboren kindje, een dreumes en werk? Ik leer hem de kracht van één minuut.

Van bestuiving tot dood

In één minuut kan een valwind rondwaren en enorme schade aanrichten, zoals in Leersum. In één minuut kan een zaadje van een bloem op de grond landen, kan een bij heel wat bloemen bestuiven, kan een ei uitkomen. In één minuut kan een reiger een vis vangen, kan een vis doodgaan, kun je met gemak geprikt worden door een mug, kletsnat regenen, oog in oog staan met een ree of een ijsvogel spotten.

Van tekort naar rijk

De natuur inspireert wat er allemaal mogelijk is in één minuut. Je kunt aandacht geven aan je ademhaling en daarmee het kalmerende parasympathisch zenuwstelsel activeren. Dat is het deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor rust en herstel. Even stoppen met rennen en letterlijk op adem komen. Dat wil Ruben wel gaan oefenen. In één minuut kun je ook écht luisteren naar een vriend, kind of collega. Of je realiseren waar je dankbaar voor bent. Hierdoor voelt Ruben zich rijk, in plaats van steeds het gevoel te hebben van tekortschieten. Eén minuut geeft de gelegenheid om een waardevolle opmerking te laten landen. In één minuut kun je compassie hebben voor je zorgen, frustratie of stress. Net waar je behoefte aan hebt.

Besluit

Bij Ruben valt het kwartje dat er veel meer momenten op een dag zijn waarop hij kan opladen dan hij dacht. En omdat het zo laagdrempelig is, lukt hem dat ook. Hij zit even in het zonnetje en doet de ademhalingsoefening, hij wandelt naar een koffietentje en ‘ademt’ onderweg. Middenin zijn drukke leven vond hij daardoor de rust om een groot besluit te nemen: hij stopt met dit werk en voor zijn kinderen wil hij graag meer de tijd nemen. Zijn leven gaat hij hierop inrichten. Er staat een tevreden man voor me die nog wel moe is én regie neemt over zijn leven.

Eenvoudige ademhalingsoefening

Langzaam ademen geeft ons systeem het teken dat het veilig is.

  • Richt je aandacht op de ademhaling.
  • Adem in. Bij het inademen voel je de frisse lucht jouw longen vullen.
  • Adem uit. Bij het uitademen voel je het ontspannen van je lichaam.

Het is als eb en vloed. Probeer maar eens, onderzoek en ervaar het zelf. Zo kun je spanningen verminderen en letterlijk op adem komen. Voor het open raam, in de deurpost van de tuindeur, terwijl je op de trein staat te wachten, tot de koffie is doorgelopen, voordat de (online) vergadering begint, als je voor het rode stoplicht staat…

Minuten worden jaren

In Tibet zeggen ze dat als je zorgt voor de minuten, de jaren voor zichzelf zullen zorgen. Eén minuut hier, één minuut daar. Die minuten van iedere dag bij elkaar opgeteld, kunnen een verschil maken. In jouw leven. En niet te vergeten in het leven van mensen om je heen. Een kleine gewoonte met een groots effect.

Terug