Archief

Een frisse blik op geluk

– over geluk vasthouden zonder het kapot te drukken –

Het vluchtige van geluk
Wat zijn voor jou momenten van geluk? Als ik bij mezelf te rade ga, dan denk ik aan kleine momenten op een dag. De aanblik van slapende kinderen, een innige omhelzing, het eerste slokje koffie, wanneer ik iemand na een wandeling tevreden weg zie lopen.

Als ik ze al opmerk, deze dagelijkse juwelen, dan zijn het heerlijke ervaringen. En… de ervaring is zó verdwenen. Herken je dat? Momenten van geluk zijn zo vluchtig dat je de ervaring (een warm en tevreden gevoel) eigenlijk zo weer kwijt bent. Het verhaal van de anti-aanbaklaag veranderde mijn blik op geluk.

Anti-aanbaklaag voor geluk
Stel je een werkdag voor. Je hebt 5 positieve ervaringen (een tevreden klant, een constructief gesprek, een leuk idee, een compliment), 4 neutrale ervaringen (bijvoorbeeld je mail is gelezen) en 1 negatieve ervaring (een klant is niet tevreden). Wat blijft hangen als je ‘s avonds je bed in kruipt?

Bij mij die klant die niet tevreden is.

Dat is ook te verklaren. Om te kunnen overleven zit ons brein zo in elkaar dat ervaringen van angst, onzekerheid en pijn als klittenband blijven plakken. Het was oorspronkelijk bedoeld om ons te waarschuwen voor gevaren (Pas op! Dit kan je dood zijn!) die voor de moderne mens geen rol meer spelen.

Een ongewenst bijproduct van de evolutie is een anti-aanbaklaag voor positieve ervaringen, waardoor momenten van geluk van ons afglijden. Zo zijn we bekabeld. Lees meer hierover in het artikel ‘Geluk en ons design.’

Geheugen voor geluk
Neurowetenschapper Rick Hanson vroeg zich af:

‘Als onze hersenen iedere milliseconde verbindingen maken en bevestigen, kunnen we dan onze anti-aanbaklaag voor geluk veranderen?’

Hij ontdekte dat we wel degelijk iets kunnen doen om positieve ervaringen in het brein te laten beklijven. Zijn recept is heel eenvoudig: neem het goede in je op. Behalve dat van goede ervaringen genieten bijzonder prettig is, verander je hiermee de bekabeling van je brein. Je wordt ontvankelijker voor geluk. Bovendien installeer je goede ervaringen in je hersenen, waardoor je innerlijke vermogens opbouwt zoals kalmte, moed, compassie en vastberadenheid.

Kijk hier naar de TED talk van Rick Hanson.

Terug